Interview architect Rats

27 april 2020

Ruud Rats, architect bij Bureau Boosten Rats B.V. en ontwerper van de woningen van De Hoek.

“In het plan De Hoek versterken de parkachtige leefomgeving en de moderne, eigentijdse woningen elkaar, mét behoud van het dorpse karakter. Wat dit project uniek maakt, is de flexibele opzet. De woningen hebben dezelfde uitgebreide basis, maar de slimme opties en uitbouwmogelijkheden geven bewoners de mogelijkheid het huis aan te passen aan eigen behoeften en zich daarmee te onderscheiden.

Ruud Rats
“De woningen openen zich naar het landschap.”
Ruud Rats

Op die manier ontstaat een gevoel van individualisering en diversiteit. Anderzijds geeft de ‘ensemblewerking’ – het zien van gelijksoortige woningen om je heen, zoals wij dat in vaktermen noemen - een gevoel van harmonie, rust en verbinding.

De openbare ruimtes zijn met veel zorg en oog voor detail ontworpen en harmoniëren perfect met de huizen die we bewust in lichte steen hebben ontworpen voor een optimistisch karakter. De gekozen steen is onderhoudsvrij, ondanks de lichte tint. De verbinding met de natuur en groene omgeving wordt nog eens versterkt door de toepassing van veel glas. We noemen dat een dubbele oriëntatie: geen gesloten gevels, maar vanuit alle kanten zicht naar buiten. De woning opent zich als het ware naar het landschap en je haalt buiten naar binnen. Aan veel details is gedacht. Zo vallen de zonnepanelen en installaties weg achter de dakrand.

Wat duurzaamheid betreft, worden deze huizen gebouwd volgens de laatste landelijke normen. De Hoek wordt een wijk waar modern, comfortabel wonen en landelijkheid elkaar ontmoeten.”